Separator i ett företag för tillverkning av lager

I industri- och tillverkningsverksamhet är det avgörande att upprätthålla renheten och kvaliteten på råmaterial och förnödenheter för att säkerställa smidigt fungerande produktionsprocesser och kvalitetsresultat. Magnetseparatorer är en allt viktigare del av denna verksamhet. I den här artikeln tittar vi på en magnetseparator som används i ett lagertillverkningsföretag.

Magnetseparator i ett företag som tillverkar lager

Ett företag som specialiserat sig på tillverkning av hjullager stod inför en utmaning som många industriföretag känner till - hur man håller arbetsemulsionen i optimalt skick och förlänger dess livslängd. Bearbetningsemulsionen är ett viktigt medium i tillverkningsprocessen för hjullager. Problemet var dock att emulsionen lätt förorenades av metallpartiklar. Dessa metallpartiklar kom från en mängd olika källor, inklusive råmaterial, verktyg och till och med själva maskinerna. När metallpartiklarna kom in i emulsionen orsakade de problem.

För att lösa detta problem beslutade företaget att använda en automatisk magnetisk flödesavskiljare. Den magnetiska genomströmningsseparatorn placerades i emulsionspassagen och attraherade metallpartiklar när de passerade. Genom att avlägsna metallföroreningarna från emulsionen hölls emulsionen i optimalt skick. Detta förlängde dess livslängd avsevärt. Med en ren emulsion kunde företaget avsevärt minska frekvensen av emulsionsbyten. Detta resulterade i lägre kostnader för inköp av nya media och minskat avfall. Förlängningen av emulsionens livslängd med 32% hade en omistlig inverkan på produktionsprocessens kostnader och effektivitet. Företaget sparade inte bara pengar på emulsion och verktygskostnader, utan förbättrade också kvaliteten på sina produkter och minskade sin negativa påverkan på miljön genom att minska avfallsmängden.

Vad är det primära syftet med en magnetisk separator?

Vi sparade 500 000 CZK åt ett ingenjörsföretag

Magnetseparatorer är anordningar som använder ett magnetfält för att avlägsna magnetiska föroreningar från olika material. Dessa separatorer spelar en nyckelroll vid avlägsnandet av oönskade partiklar, inte bara från ämnen som kylvätska, utan också från en mängd specifika material, inklusive choklad och mjöl.

I hjärtat av varje separator pulserar vanligtvis en neodymmagnet, som är en av de starkaste magneterna som finns på marknaden. Men vi kan också hitta separatorer med ferrit- eller SmCo-magneter i centrum. Dessa innovativa verktyg används inom en rad olika industriella områden. De används framför allt inom livsmedelsindustrin, pappersindustrin, återvinning, mineralutvinning, fordonsindustrin, läkemedelsindustrin och den kemiska industrin och många andra sektorer där de spelar en oumbärlig roll.

Vi sparade 500 000 CZK per år åt ett ingenjörsföretag

Föreställ dig ett företag som tillverkar motorer och växellådor där precisionstillverkning är A och O. Tidigare har företaget spenderat en betydande summa pengar på nya verktyg och skäreggar för verktygsmaskiner, på grund av slitage orsakat av metallmikropartiklar i emulsionen. Dessa mikropartiklar kan bryta ned verktygsblad och leda till snabbt slitage.

Med installationen av magnetiska separatorer har situationen förändrats i grunden. Magnetseparatorer avlägsnar effektivt metallföroreningar från arbetsemulsioner, vilket förlänger verktygsmaskinernas livslängd. Som ett resultat minskade de årliga kostnaderna och i slutändan sparades mer än 500 000 CZK per år.

Hur fungerar magnetiska separatorer?

Klassificeringen av magnetseparatorer baseras på vilken typ av material som passerar genom separatorn och därefter rengörs. De kan delas in i separatorer för bulkmaterial eller blandningar och separatorer för vätskor och halvvätskor. Bulkmaterial kan t.ex. vara mjöl, socker eller spannmål. I kategorin vätskor och halvvätskor ingår å andra sidan t.ex. choklad, ketchup eller köldemulsioner.

En annan aspekt för kategorisering av separatorer är hur separatorerna används och rengörs. Magneterna måste alltid rengöras från metallpartiklar och det är mycket viktigt att göra detta regelbundet. Dessa åtgärder kan utföras antingen automatiskt eller manuellt, beroende på vilken typ av separator det gäller.

Användningen av magnetiska separatorer har flera fördelar. För det första säkerställer de produkternas renhet, vilket är avgörande för att uppfylla lagstadgade standarder, samtidigt som konsumenterna skyddas. Inom den tekniska sektorn används dessa anordningar också för att rena vätskor under produktionsprocessen. De gör det möjligt för företagen att minska servicekostnaderna eftersom rena vätskor är skonsammare för produktionstekniken.

Inom teknik och industriell tillverkning slösas tusentals kronor varje år på reservdelar, service och nya verktyg på grund av en liten sak - metallpartiklar och smuts i arbetsemulsioner. Lyckligtvis finns det en lösning som kan öka lönsamheten dramatiskt: magnetseparatorn.

Separator i ett sockerbearbetningsföretag

Inom livsmedelsindustrin spelar användningen av separatorer en viktig roll för att garantera livsmedelsprodukternas säkerhet och kvalitet. Dessa enheter är utformade för att avlägsna främmande partiklar som metaller, plast och glas från livsmedelsråvaror och produkter. Detta minimerar risken för kontaminering och säkerställer att maten är säker att äta. Med separatorer kan högre hygienstandarder uppnås i produktionsprocesser, vilket är viktigt för att förhindra spridning av sjukdomar och upprätthålla livsmedelsprodukternas renhet.

Användningen av modern separationsteknik inom livsmedelsindustrin skyddar inte bara konsumenterna, utan förbättrar också produktkvaliteten och minimerar produktionsförlusterna. Detta gör det möjligt för livsmedelsföretag att uppfylla stränga regulatoriska och normativa krav.

Magnetisk separator i sockerproduktion

Vi kan titta på andra områden än bara fordon eller teknik. Ett bra exempel är den magnetiska plattseparatorn, även känd som en magnetisk lantern, som installerats i ett sockerföretag. I det här fallet har just den här separatorn visat sitt värde när det gäller att separera kristallint socker från oönskade föroreningar, med tanke på att sockerfraktionen når en storlek på 0,6 mm.

Denna typ av magnetisk separator är inrymd i ett rör med en diameter på 200 mm och kan bearbeta 25 till 30 ton kristallint socker under en timme. För att separera så fint material krävs en specialversion av separatorn som är utrustad med de starkaste neodymmagneterna. Tack vare denna konstruktion uppnår separatorn en extremt hög magnetisk induktion på 7500 G, vilket kan uppfylla kraven för separering av ferromagnetiska föroreningar som är så små som 0,5 mm.

För att uppnå absolut renhet placeras en skåpseparator utrustad med magneter med en extrem magnetisk induktion på 18 700 G fortfarande i slutet av rengöringsprocessen, vilket gör att ferromagnetiska föroreningar upp till 1 mikron i storlek kan separeras effektivt.